Alotfunstuff, min sida.

Programmering

BASH
Java

Mina favoritspråk är skalspråket för Bash och Java. Jag använder Bash på en daglig basis för mitt Linux system men för mer robust kod föredrar jag Java. Orsaken till detta är att Java finns som FOSS och är mycket beprövat, kan göra allt och är skalbar och kan skirva kod för Linux, Windows eller Android (Dom enda relevanta systemen enligt mig). Detsutom är jag van vid Java nuförtiden och vet hur man skriver effektiv och ineffektiv kod i det. Dess största styrka är hur expelcit saker måste deklareras vilket jag upplever förhindrar både misstag men även om logik börjar bli dum eller oklar. Klasser och typsättning, prestanda (om man vet vad som kostar) och hur brett spåket kan vara är dess största styrkor.

C#

Men jag kan C# från universitetet (kodade webbsidor i det med .Net) och skulle säga att mina kunskaper av språket är på nivån jag kan Java. Jag hade gärna använt C# och den världen men Microsoft styr språket och det är anledning nog att inte använda språket för mig. Men annars är språket väldigt likt Java med mer stöd och högre integation in i Microsofts värld. Då MS är störst på operativsystem är C# ett bra val om man vill utveckla kod kommersiellt för folk som inte bryr sig om FOSS.

Python

Jag lärde mig Python på egen hand innan universitetet och har använt det för mycket webbskrapande, AI modelering och servertjänster och jag är mycket trygg i språket. Det händer att jag glömmer syntaxen ibland men Python är så läsbart att det nästan är psudo-kod. Jag använder spårket mindre nu när jag kan bash men jag rekommenderar starkt att man lär sig det som första språk.

JS

JavaScript har jag utveklat webbsidor och klient-tjänster och jag finner språket likt Python. Jag gillar inte språket ibland för att ofta verkar lösningen inom spårket vara i stil med "låt mig hämta ett paket för detta" vilket jag upplever leder till depencency-hell (när koden behöver 60k+ paket för att rulla, och några är utdaterade eller inte kompartibla). Jag gillar dock att använda språket på klienten sida om jag måste.

Ruby

Ruby är ett språk jag gillar, mest för att det ibland är den exakta motsatsen till Java. Man vill gärna undvika det som beskrivs som boiler-plate-code och ofta kan metoder vara mycket implecita vilket kan upplevas som svårt eller svårläst. Är man van vid det blir språket både snabbt, enkelt och mycket elegant tycker jag men ofta råkar jag skirva Java i Ruby, sedan refaktorera det till något mer Ruby likt. Rekommenderar det starkt om man kan ett scriptspråk och man inte vill skriva C# eller Java.

Några dialekter av dessa språk har jag sysslat med, dessa är, om jag minns rätt: TypeScript, CoffeeScript, Jython, Cython och Jruby. Kort kan jag säga att TypeScript är som JS men tydligare typsättning. CoffeeScript kompilerar till JS vilket kan vara bra eller dåligt. Jython är för dom som insisterar på att använda Python för länge. Cython är blessed för AI modeller och Jruby är som Jython fast för Ruby.

Skämt åsido, allt har en plats men ibland borde man fråga sig "Ska vi verkligen byta eller abstraktera bort språk nu?".