Linux
Arch och Debian, för mig en prefekt duo.
Så jag började mitt liv med Windows precis som nästa alla andra. Det måste ha varit Windows 98SE eller XP då när jag toligvis var några få år gammal. Jag använde detta igneom hela min barndom men skolan gav mig en MacBook ett tag som jag fick bekanta mig med. Detta måste ha varit 2012 men jag minns inte åren i detalj. Men under denna barndom jag beskriver så stötte jag på människor som pratade om Linux och hur bra det var. Jag var dock inte intresserad, jag tyckte det verkade tekniskt eller svårt och hade inte intresset av det.
Men i universitetet valde jag att försöka mig på Linux, så jag gjorde misstaget att börja med Ubuntu i en VM. Jag avskydde dock Ubuntu och fann den opraktisk och oinuativ för mig. Detsutom ogillade jag hur den såg ut. Jag slutade att använde Ubuntu då i några månader efter att jag började. Men jag visste att jag ville komma in i Linux för att jag hade hört att som utvecklare är Linux väldigt nice.
I mitt sista år av universitetet började jag skapa riktiga webbtjänster och botprogram som sökte nätet inför min kandidat. Då började behovet av en webbserver bli mer aktuellet och jag fick åter höra att Linux var det som gällde. Men samtidigt stötte jag på FSF och idéologin av fri mjukvara och jag blev helt övertygad om att det var lönt att lära sig Linux. Jag tänkte att jag skulle kunna komma in Arch igenom att börja med Manjaro men jag stannade inte särskillt länge med Manjaro då jag fick igång en webbserver med SSH där jag kunnde backa upp mina filer. Samtidigt som deta så installerade jag Arch dirket på min maskin och sedan gick jag över till Debian efter två år.
För mig har Arch varit väldigt nice, i början var det rätt skakigt och jag ominstallerade tillräkligt ofta för att bygga ett eget installscript för mitt system. Under tiden satte jag upp mina webbtjänster och webbsida med Arch och jag upplevde att Archwiki är en av de mest användbara webbsidorena på nätet. Med tiden blev jag mer van med olika koncept som terminalprogram, piping, unixfilosofin och jag lärde mig libreboota datorer.
Idag är jag väldigt trygg i de flesta distrubitionerna av Linux men håller drar min gräns vid kompilering av koden. För att kompilera Chormium tar det sju timmar vilket är helt hopplöst för mitt ofta ominstallerade setup. Jag är en applikationsutvecklare och är orienterad till hur jag kan både bygga mina applikationer men även infrastrukturen av dessa applikationer. Jag har nämnt att jag kan använda QEMU och KVM men även LVM. Om jag spelar på Linux använder jag Proton eller om jag måste, Wine. Jag må ha bytt till Debian från Arch i dagens läge och nästan alla mina webbtjänster (inkluderat denna webbsida och datorn jag skrev den på) är drivna med Arch eller Debian.
Men eftersom jag har min gräns så mekar jag inte med Gentoo eller tuffare. Jag tror att jag skulle kunna, om jag verkligen ville, få till en egen Linux from scatch men eftersom jag gillar Pacman i Arch och inte har haft större problem med AUR finner jag inte något större skäl att migrera. Ett misstag folk gör är att fixera på distubiton som om det vore märken. Jag skulle säga att alla distubitoner har fördelar beroende på vad man är ute efter men nyckel är att stanna länge nog att men lär sig hur den är. Debian är stabil men enligt mig är lite kronglig att installera mjukvara för medans Arch har motsata problemet, instabil men lätt att insteller mjukvara för. Minimalismen är Gentoo bättre på men Arch är minimalistisk nog för mig och Debian kan bantas ner till hur jag vill ha det.
Eftersom jag använder Arch och Debian vet du att jag har tvingats lära mig vad SystemD, filsystem, GRUB och pakethanterare är. Terminalprogram är ju även nice och jag använder grep, bash, bootiso, openssh, och terminalversioner av allt möjligt. Scriptandet är det kraftigaste i Arch och till sysnes hela Linux världen vilket jag tror är en stor fördel för Linux samt är något naturligt för progammerare. Mitt system är idag något inspirerad av XP men med ett blått tema mycket likt denna webbsida. Jag har ju kodat den så det är väldigt tangentbordsorienterad vilket är skönt då jag gillar att navigera med tangetbordet. Nu skulle jag säga att jag befinner mig mellan något relativt noramlt och bekant system och det mycket mer minimalistiska av DWM.
Jag gillar att använda native lösningar inom Linux, om jag kan. Jag tycker att man boder integera sig väl de olika systemet som systemD och pakethanterare då de har många som er över koden och det är mindre beroende av MS eller Google. Ofta använder jag scripts för att deploya, skapa eller hantera mina insanser av Arch men jag använder även visa design beslut för att separera min kod in i hanterliga mappar. Om jag måste integera mig in i nginx eller databasetjänster så tar jag reda på det och bygger ett install och uninstall script som jag kan ha som referens när jag bygger om saker. Som nämnt gör jag detta även för själva operativsystemet och därmed förlitar jag mig mycket lite på Docker eller Kubernetes. Jag anser att en VM må ha högre overhead men dom har mycket hög seperation mellna tjänster. Detta är en fördel för mig då jag delar upp mina tjänster till en hög grad för att öka flexibilitet och återanvändingsbarheten av deras kodbas.
Om jag kan så är MariaDB en egen maskin, git-server en annan och TomEE är på en tredje. Detta dels ger tydlig ansvar, men även viss en nästan maximerad seperation där jag kan byta ut TomEE med Spring, MariaDB med PostgresSQL eller git-server med gitea. Jag kan till och med ha dom som fysiska maskiner på andra platser eller utplacerade i målnet. Även integration av microtjänster, externa tjänster eller databaser är även lättare såhär och konfigurerat rätt är det både säkert, enklet och pålitligt.
Bash är centralt i detta och som du säker misstänkter används det för allt. Systemet jag använder har hundratals av olika scripts som automatiserar allt från backuper, admin jobb och tekinska saker som skapa boot USBer. Ofta används program som entr, grep, ssh, cron eller systemctl för att styra systemen på en cli nivå. Detta är exakt det jag efterfrågar då jag kan automatisera saker utan problem eller plugins och fokusera på det jag bryr mig om. Som utvecklare är detta paradiset och jag kan rationalisera bort admintid, runtnavigerande och annat nonsens som stör mig. Att vinna suveränitet, självstädnighet, integritet och bli mer privat om mina filer må ha varit en del av det urspungliga målet men jag har blivit en mycket bättre utvecklare. Min insikt i Linux hjälper mig med allt som att förstår Docker, servrar, admin kontroll och konfigurering.