Alotfunstuff, min sida.

Vem är jag?

Senpai

Så jag började mitt liv med Windows precis som nästa alla andra. Det måste ha varit Windows 98SE eller XP då när jag toligvis var några få år gammal. Jag använde detta igneom hela min barndom men skolan gav mig en MacBook ett tag som jag fick bekanta mig med. Detta måste ha varit 2012 men jag minns inte åren i detalj. Men under denna barndom jag beskriver så stötte jag på människor som pratade om Linux och hur bra det var. Jag var dock inte intresserad, jag tyckte det verkade tekniskt eller svårt och hade inte intresset av det.

Jag växte upp med tv spel, Xbox generationen du vet. Men när jag gick i gymansiet hade mitt intresse för Arma 2 lett till att jag började spela på dator. Arma 2 är ju en rätt avancerad militärsimulator som kräver rätt mycket koordination och sådant på tangentbordet för att spelet har en sjuk mängt tangentbordsförkortingar. Något man även kan göra är att skapa egna uppdrag och där indruducerades jag till konceptet av programmering. Jag hade inte ett ord för det men jag började scripta saker för att det var enklare än att hantera alla moddsen man ville ha.

Arma 2

Primitivt, men man lärde sig grunder som var viktiga att förstå. Sedan lärde man sig att uppskata data över militära saker.

Jag märkte att detta översättes till att kunna scripta i python och ett av mina första jobb var att programmera i python för att hantera pantbrev. Detta var givande så jag valde att studera systemvetenskap eftersom jag inte ville vara "datavetenskapsman" och ville alla som programmerade på mitt jobb rekomenderade systemvetare över datavetare.

Python in PS

På mitt första riktiga jobb titade jag mest på detta, lite deprimerande frå jag erkänna.

Jag studerade då systemvetare och hade rätt kul och lärde mig mycket. Men i universitetet valde jag att försöka mig på Linux, så jag gjorde misstaget att börja med Ubuntu i en VM. Jag avskydde dock Ubuntu och fann den opraktisk och oinuativ för mig. Detsutom ogillade jag hur den såg ut. Jag slutade att använde Ubuntu då i några månader efter att jag började. Men jag visste att jag ville komma in i Linux för att jag hade hört att som utvecklare är Linux väldigt nice.

Visua Studio
Netbeans

I universitetet blev jag van med två IDE:er, Visual Studio och Netbeans.

I mitt sista år av universitetet började jag skapa riktiga webbtjänster och botprogram som sökte nätet inför min kandidat. Då började behovet av en webbserver bli mer aktuellet och jag fick åter höra att Linux var det som gällde. Men samtidigt stötte jag på FSF och idéologin av fri mjukvara och jag blev helt övertygad om att det var lönt att lära sig Linux. Jag tänkte att jag skulle kunna komma in Arch igenom att börja med Manjaro men jag stannade inte särskillt länge med Manjaro då jag fick igång en webbserver med SSH där jag kunnde backa upp mina filer. Samtidigt som deta så installerade jag Arch dirket på min maskin och sedan gick jag över till Debian efter två år.

Idag är jag rätt bekväm i de flesta distubitionerna som jag stött på. För mig är unix filosofin och sedan att skripta bort mina problem det naturliga lösningaran i olika datasystem. En sak som jag långsamt har insett är att det mesta som folk efterfrågar kring data är redan uppfunnet och ofta har varit uppfunnet i flera år, ibland decenier. För mig handlar datorer om att åstakomma arbete för människor på ett automatiserat, och helst både transparant och effektivt sätt. Jag finner Linux och filosofin med öppen mjukvara och att man inte ska återuppfinna hjultet hela tiden som centrala delar av hur jag arbetar. För mig är det naturligt att arbeta i Linux och speciellt placera produktionsapplikation i Linux. Dels för att om man kan det är det mycket enklare än mer komplicerade och ärligt talat ineffektiva lösningar som stängda operativystem eller målnlösningar som abstrakterar bort saker.

Som du förstår är jag trygg i att vara sysadmin om jag måste. Jag gillar ju att lära mig saker i linux som jag anser är användbara för mig både privat och yrkesmässigt. Detta gäller även min programmeing, där jag föredrar om jag kan och får språk och miljöer som dels är helt fria men även gratis. Java, Bash, Ruby och andra dialekter är sånt jag föredra då. Men såklart, man måste vara pragmatisk och inte en alldeles för fyrkantig.

Ruby code

Glory to organics, det är vad data egnetligen handlar om.

Yrkesmässigt jobbar jag som utvecklare. Men jag hjälper med allt från enkal IT saker som "mina skärmar funkar inte" till Linux konfigs som existerar. Mitt primära område är back-end men jag kan jobba front-end om jag känner att jag måste, du ser ju att jag onekligen skulle kunna. Ofta finner jag saker som design lite tråkigt i jämförelse med datastrukturer och effektivt användande av hårdvara.

Jag väderar minimalism inom mjukvara, vilket betyder att jag inte vill använda onödvändiga saker och progam för arbetet som genomförs. Detta är mest rotat i att jag anser att det blir för svårt att ha koll på applikationer som har väldigt många delar vilket kan orsaka förvirring och värst av allt, innefktivitet. Mjukvara som är installerat med minimalt antal externa beroenden blir lättare att felsöka, och blir även snabbare och tar mindre resurser fårn systemet. Detta är extermt relevant för dig som använder målnet, men även dom som har egna servrar. Min webbsida är ju driven på en av de minsta servrarna jag har.