Alotfunstuff, min sida.

Nytt ramverk och andra saker

c_molly

Varför rött när man bara blir blå idag?

Ännu en dag, ännu ett ramverk. Jag gar valt att testa ut Ruby lite mer än vad jag är van. Så jag arbetar mycket i C#, vilket är en språk med vissa skillander från Java men ändå likt nog att jag finner det näst intill obefintligt att skilja dom åt på en syntaxmässig nivå. Sure, dom är olika språk, men till nivån som Norska och Svenska är olika språk, Den ena är fast i MS mardrömsvärld och den andra är i fri som en fågel. Men jag ruttnar lite på hur mycket man måste skriva för att få till saker till en elementär nivå.

I mitt senario så är problemet hur Java Servlets är som standard. Det var rätt att etablera hur sakerna funkar som en standard för att det är ett bättre och mer legitimt sätt att säkra att dom är öppna, och tillgängliga. Alla kan implementera nya Java Servlets servara med JSP utan att någon stoppar dom. Men jag känner att jag vill gå tillbaka till hur det som jag rört på tidigare funkar och i mitt fall är detta Ruby on Rails, ish. Jag har jobbat i Rails tidigare men jag fann hela röra med att ha en tung och ramhungrig javascript server vid sidan av min fina Puma eller Thin server.

Hård sagt, Rails är inte för mig, för mycket bloat. En riktigt utvecklare minimerar komponenrerna som han behöver för att åstakomma ett jobb. Om jag inte ska använda en interna sqlite databas, node och en massa JavaScript för att jag inte behöver, eller vill, så behöver jag inte Rails. Men jag vill ju ändå servera saker på nätet så låt mig servera HTML5 och enastående CSS.

Man behöver inget annat, js var ett integritetskränkande misstag. Skal dom gå in på en webbsida så behöver dom bara HTML5, och om jag vill ha en app, så får vi skapa en app. Men jag vill inte ha en app. Jag vill ha en blog.

Men åtsido med sådna tankar. Varför Ruby? Varför puma? Varför lämna Java och Tomcat. Jag vet att Java EE, Tomcat och Bootstrap funkar, det är en bra lösning. Men gud var iriterande det är med att configurera en xml fil för varje handler. Jag vill dels kunna erbjuda API men även kunna erbjuda en webbtjänst och tekniken jag har börjat med här är en bra grund. Sedan kan jag Tomcat hyfstat bra och jag vill ju utvecklas mer i andra språk som ruby.